De romeinen hielden van eten heel veel eten. Het eten was erg belangrijk voor alle romeinen.

Het ontbijt heette het jentaculum rond twaalf uur at men het prandium en het avondeten heette het cena

Kruiden

De romeinen gebruikten eten om hun eten op smaak te hoeden, ze hadden de geen koelkast en het was warm dus eten bedorf  snel. De kruiden die ze gebruikten waren munt, rozemarijn, tijm, salie, lavendel, peterselie en bieslook. ze gebruikten nog veel meer maar dit zijn de meest voorkomende in Nederland.

Dranken

1. Water

De romeinen dronken wel water maar niet zo veel omdat het niet altijd schoon was

2. Melk

Veel romeinen hielden vee dus melk was een gangbare optie

3. Wijn

Iedereen in het romeinse rijk dronk wijn, de prijzen varieerden van een fortuin tot bijna niks.

Rare gerechten

Omdat ze zo raar waren hadden de romeinen nog al aparte gerechten. Hier volgen een aantal gerechten.

1. Slakken

Nee dit zijn niet de Franse escargots maar slakken die met melk vetgemest werden. Haal de slakken uit hun huis en zet ze een dag in een ondiepe schaal met melk en zout. Slakken zijn dol op melk en slurpen de hele schaal leeg. Door het zout worden de stomme beesten nog dorstiger. Zet de slakken vervolgens nog een paar dagen in pure melk. Ze drinken zoveel dat ze niet eens meer in hun huis passen. Frituur ze daarna in de olie en geef er een wijnsausje bij – verrukkelijk!

2. Gevogelte

De Romeinen waren dol op gevulde lijsters. Nou ja, kip of lijster, wat maakt dat nou uit, zul je denken. De romeinen vonden dat niet. Ze vulden de lijster namelijk door zijn keel, zonder zijn ingewanden eruit te halen. Jakkes! De Romeinen aten trouwens wel meer vogels die wij niet op onze menukaart hebben staan, zoals zilvermeeuwen, kauwen, kraaien, raven, zwanen, meerkoeten en pauwen

3. Relmuizen

De rijkelui hadden in hun keuken een speciale kooi waarin relmuizen werden vetgemest. Ze kregen het lekkerste eten: walnoten, eikels en kastanjes. Als ze dik genoeg waren, werden ze geslacht en gevuld. De vulling werd gemaakt van varkensworst (of muizenworst) met peper en noten. De Romeinen waren er dol op!

4. Zwijnen

De romeinen Gingen vaak jagen. Wat ze dan vingen bereiden ze. Zo ontstond het gerecht zwijn gevuld met lijster.

Wat je doet is je dood een zwijn je braadt hem en vervolgens snij je de buik open en stop je er LEVENDE lijsters in. Daarna naai je de buik dicht zodat je als de buik open snijdt de lijsters er uit vliegen, dat geeft een mooi spektakel, geweldig toch.

5. Vissaus

 De romeinen gooiden bijna niks weg. als ze vis vingen lieten ze die rotten totdat het een smurrie was die smurrie ze dan schoon maakten ze schoon en stopten ze in flesjes deze smurrie gebruikten om gerechten op smaak te brengen.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb